Trombose behandelen
Afhankelijk van het type trombose en de ernst ervan, is een behandeling al dan niet aangewezen. Welke behandeling gekozen wordt, zal bepaald worden na een duplexonderzoek.
In het Sint-Andriesziekenhuis te Tielt zijn we gespecialiseerd in de behandeling van trombose, het post-trombotisch syndroom en andere (diep)veneuze aandoeningen. In dit kader werden er recent investeringen gedaan met oa de aankoop van een IVUS-toestel (intravascular ultrasound) en een Angiojet toestel. Als eerste en enige centrum in België kunnen we deze technologie gebruiken en de behandeling van die specifieke pathologie.
Ontstolling diep veneuze trombose
Wanneer er sprake is van een diep veneuze trombose, behandelen we deze in eerste instantie via een ontstolling. Dat is ook de minst invasieve behandeling en kan relatief snel worden opgestart.
Meer invasieve behandelingen
Wanneer er sprake is van een uitgebreide klonter, kan soms een invasievere behandeling nodig zijn. Dat is enkel aangewezen bij een iliofemorale trombose: een trombose van de grote ader in de lies, uitbreidend onder de liesboog door naar de onderbuik. In deze eerder uitzonderlijke gevallen, kan gekeken worden naar een kathetergeleide trombolyse of angiojet-behandeling.
Kathetergeleide trombolyse
Wanneer een klonter zich heeft uitgebreid, is een invasievere behandeling nodig. Met behulp van een katheter wordt er medicatie in de klonter gespoten, zodat deze sneller oplost.
Bekijk het proces van een kathetergeleide trombolyse
Angiojet
Van alle nieuwere technieken om mechanisch klonters op te lossen, is de Angiojet de populairste. Onder hoge druk wordt de medicatie toegediend en de fragmenten weggezogen.
Meer over dit proces en de behandeling