Problemen met de longen

Onze longen zijn een belangrijk orgaan. Zij zorgen ervoor dat ons bloed voorzien is van zuurstof. 

De anatomie van de longen

Dankzij de longen komt er zuurstof in het bloed. Er is dus een intense uitwisseling van lucht (aangevoerd via de luchtpijp en zijn vele vertakkingen) en zuurstofarm bloed, aangevoerd door de pompfunctie van het hart (de kleine bloedsomloop).

Tekening van de longen

Je hebt twee longen (links en rechts) die beide een thoraxholte opvullen; de rechterlong bestaat uit 3 kwabben en de linkerlong uit 2 kwabben. Tussen beide longen ligt het mediastinum, dat meerdere grote bloedvaten bevat alsook de thymus, luchtpijp, slokdarm en veel klierweefsel. O­nderaan in het mediastinum bevindt zich het hart.
Rondom de longen en aan de binnenzijde van de borstkas bevinden zich de longvliezen, ook pleurabladen genoemd. 

Figuur: tekening van de longen

Tussen deze vliezen heerst een negatieve druk, waardoor de longen uitzetten. Bij de ademhaling (uitzetten van de borstkas en bewegen van het diafragma) gaan de longen uitzetten om lucht aan te zuigen, en nadien weer uit te blazen. Deze ademhaling wordt door het zenuwstelsel geregeld.

Problemen die de werking belemmeren

Elk orgaan kan te maken krijgen met aandoeningen die de werking ervan belemmeren. Bij longen spreken we vaak, maar niet alleen van:

  • Terugkerende vochtopstapelingen;
  • Kleine tumoren aan de rand van de long; 
  • Klaplong of pneumothorax. 

Klaplong

Weergave van een klaplong versus een gewone long

Wanneer sprake is van een klaplong, is er een gaatje ontstaan in één of beide vliezen. Via dat gaatje is lucht tussen de twee vliezen terechtgekomen. Als gevolg is het vacuüm sterk verminderd of zelfs helemaal weg. Daardoor zal de long inklappen en nog maar gedeeltelijk of zelfs helemaal niet meer meedoen tijdens de ademhaling.

Figuur: weergave van een klaplong versus een gewone long.